search
חוזרים לשגרת בית-הספר: 7 טיפים לניהול זמן נכון בבית

חוזרים לשגרת בית-הספר: 7 טיפים לניהול זמן נכון בבית

איך כהורים נפתח את שנת הלימודים הבאה ברגל ימין ובניהול שפוי של עצמנו מול הזמן? איך נצליח להתנהל בין המשימות בהתחשב במשאב שתמיד המצוי בחוסר? כמו ברוב הדברים בחיים, הכל מתחיל בתקשורת עם עצמנו ועם הילדים, משם הדרך לפתיחת יומן ותזמון יעיל של כלל רבדי שגרת חיינו תהיה קצרה. הנה 7 טיפים לשינוי התנהלותי בכל בית.

 

1. קחו את הזמן להתבוננות

לפני שנבחר איך לנהל את הזמן שלנו במרוץ להטמעת השגרה. כדאי שניקח יום יומיים להתבוננות עצמית - איך נראים הימים שלנו וכיצד הם עתידים להראות עם החזרה לשגרה? באילו דברים אנו משקיעים ונשקיע זמן? על מה בכלל אפשר היה לוותר ולפנות חלל יקר לעצמנו ולילדים? טרם שינוי, עלינו להקצות זמן לבדיקה עצמית , מה הם הדברים החשובים לנו באמת? באיזה סל נרצה להניח את ביצי הזהב של משאב הזמן? מה הם העוגנים הקבועים של היום שלנו: שעות עבודה למשל (ואם אין? להגדיר!)? מה הם הנושאים העלולים לגזול מאתנו זמן מעבר לשעות האלו? ועל מה מהם נוכל לוותר כדי להגיע בזמן הביתה? ובאשר לזמן אחה"צ משפחה - האם קיים סנכרון בין בני הזוג והילדים על זמן משפחה? האם חלוקת המשימות מתבצעת היטב בין כל בני הבית? שאלות אלו ואחרות יעלו ברגעי התבוננות בעצמנו ובהכרות עם צרכני הזמן שלנו. אלו שאלות שחשוב לשאול, ושבעיקר- מחדדות את ההכרות עם עצמנו, עם הדברים החשובים לנו באמת, שבהם שווה להשקיע זמן ומאפשרות את תחילתם של מיפוי ותעדוף יעילים הרבה יותר בהמשך.

2. מה חשוב לכם? תכננו מראש הערכות חזרה לשגרה

אחרי שהתעמקתם במה שחשוב לכם בבית, בעבודה ובכלל, תזמנו את הנושאים, המשימות, הערכים וכו' אשר התמקדות בהם תביא לכם ולסביבתכם רווח תפקודי מיטבי. לנושאים ולמשימות החשובים ביותר כדאי לתת את "הנדל"ן" האטרקטיבי ביותר בשטח היומן שלנו ולאחר מכן יש למקד את אלו שחשיבותן קטנה יותר.

 

הנושאים ועדיפויותיהם כמובן משתנים. כך למשל סדר היום המשתנה בקליטה וחזרה ללימודים מצריך תמיכה וסיוע לקטנטנים והופך למהותי. כדאי למקם אותם מראש בלו"ז בין אם בניהול אחר של שעות העבודה שלנו (וכן. מותר לשקף לבוס שבשבוע הקליטה אתם נדרשים להיות יותר בבית ותשלימו בהמשך את החסר) ובין אם בניהול זמן האיכות איתם- האם ממש עכשיו חייבים לסדר את הבית או אולי עדיפה קודם שיחה טובה על איך עברו הימים הראשונים בהתחלות המרגשות שלהם בבית ספר? ההחלטה היא אצלנו.

3. זמן מנוחה

תוך כדי שאנחנו מבינים את מפת הדרכים היומית שלנו, כדאי שנתזמן את המשימה היומית המומלצת הראשונה - זמן לעצמנו, זמן למנוחה. יש מי שיגיד שמשפט כזה נשמע מנוטרל מהמציאות. ומה פתאום לתזמן קודם את זמן המנוחה לעצמנו ורק אז את המשימות הרבות שלנו. אך לא כך הדבר. כמו שבטיסות ממליצים "קודם תחגרו את עצמכם, ואחר כך את הילדים". כך גם ביומיום שלנו, בלי נ.צ (נקודת ציון) מנוחה יומית, לא משנה מתי היא ממוקמת ביום. ב-10 בערב , ב8- בבוקר , בכל זמן שתבחרו, הפרדה מלאה בין העולמות עבודה-משפחה, נחווה ימים בלי התחלה, אמצע וסוף. המשפחה והקריירה על אתגריהם וטרדותיהם מכאן ומכאן יתערבבו. בלי מקום וזמן לעצמנו, להטענה יומיומית עצמית, נהיה בתפוקה ובאנרגיה ירודה בין אם בעבודה או עם הילדים. והתוצאה? ימים "מעורבבים", בהם נפספס משהו או מישהו בסביבתנו.


הקפידו על חצי שעה יומית, או כל ‘מתחם' זמן אחר, נקודת ציון שתהווה גדר ההפרדה בין פרק א' וב' של היום שלכם. 30 דקות או כל זמן אחר שתבחרו שבו פשוט לא תעשו כלום, תהיו נוכחים ברגע הזה, במנוחה, במחשבה, בהתמקדות בעצמכם. הצלחתם להגיע טיפה יותר מוקדם הביתה מהעבודה? שבו עם קפה רחוק מהסלולרי. נוסעים ישירות לאסוף הילדים? נתקו מגע מהעולם באוטו. תהיו אתכם. רק אתכם.


4. בתכנון, החשיבו מראש שעה כ- 45 דקות

העריכו שעה כ-45 דקות בלבד. רבעי השעות המצטברות מהיום יהוו את האוויר הנדרש לקיום המשימות שלנו בנחת ולתכנון ריאלי של הזמנים. מה גם שהם בהחלט יכולים לכסות מראש עיכובים שנולדו מבלת"מים. וכהורים? אנו חווים לא מעט כאלה.

5. תכננו יחד עם הילדים

מומלץ לשבת עם הילדים כשבוע לפני חזרה לבית הספר ולדבר איתם בהדרגה (לא על כל הנושאים ביחד, זה לא יעיל) על תכנון זמן צפוי. לשאול אותם מה חשוב להם שיכנס בסדר היום, אילו חוגים יעדיפו, מה נראה להם נכון בהתנהלות עם החזרה הביתה- מתי שיעורים מתי טלוויזיה, תופתעו לשמוע שהם מבינים גדולים בניהול זמן. (ובכלל, ישיבות כאלו נכונות לכל זמן). הכנתם טבלה שבועית לסנדוויצ'ים ולארוחות צהרים? חסך לכם זמן מריבות וזמן התלבטות עצמית מה להכין. חשוב להשאיר זמן לבטלה. כן היא חשובה לא פחות. בטלה היא לא רק לרוגע היא גם זמן ואקום נהדר לצמיחת רעיונות חדשים וליצירתיות.


6. זמן איכות עם הילדים- כשאנחנו איתם אנחנו רק איתם

בזמן איכות עם הילדים שווה ללמד את עצמנו להניח את הטלפונים בצד, מי שחשוב לנו כבר נמצא ממש כאן, מולנו. מפתיע לגלות עד כמה יחס מכבד והתמדה בזמני איכות משפחתיים יגרמו לילדים לגלות הבנה והערכה גם לזמנים בהם תהיו עסוקים יותר. 

7. יחסי ציבור לזמן שלכם- ספרו לילדים על סדר היום שלכם

בכל תהליך התכנון וגם כמובן בביצוע, חשוב לשלב תקשורת מיטבית. להסביר לילדים ובני הזוג על העוגנים בלו"ז, מה אנחנו עושים בעבודה, מה חשוב שבגללו התעכבנו או לא היינו זמינים. יחסי ציבור לזמן שלנו יסייעו לסביבה להבין אותנו טוב יותר ולנו- לחוות הרבה פחות קונפליקטים ותחושת החמצה. כדאי לשקף לילדים וגם לעצמנו שכל דבר שעושים, גם משימות החובה אפשר לבצע בהנאה. הכל תלוי במשקפיים שנלמד לשים.

 

במבט שבועי, מוצ"ש הוא זמן טוב להסתכל על השבוע שהיה ועל זה שקדימה ולבצע תכנון והתאמה גמישה לאירועים הצפויים, למשימות, התורנויות וזמן האיכות לקחת בחשבון ולהזכיר שכמה שנתכנן לא תמיד נוכל לשלוט על אילוצים שאינם בשליטתנו ולהיות פתוחים לגמישות ולחישוב מסלול מחדש בניהול הזמן שלנו. כל אלו יעזרו לנו להתנהל ביעילות, לרתום את הבית אלינו, להספיק הרבה יותר ובעיקר- תכנון משותף כזה מייצר שיח, תקשורת ותזכורת ברורה- ליהנות מהדברים החשובים באמת.

 


הכותבת היא לימור אטד, אמא ל-3 ילדים, בעלים של עסק עצמאי ומפתחת שיטת I-FACTORלמוטיבציה ותקשורת מקדמת בקריירה עסקים וארגונים, מרצה ומנחת סדנאות "נ.צ מנוחה תחילה-לניהול זמן משפחה-עבודה"